Стоян Узунов, пресаташето на болницата, изпрати специално послание до медиите...


Четири дни след като прокуратурата започна разследване срещу неизвестен извършител за злоупотреби в „Пирогов", от здравното заведение все още отказват официален коментар. В продължение на няколко седмици всички медии търсят отговор на въпроса имало ли е присвояване на средства и нарушения в процедурите за провеждане на обществени поръчки.

Днес от пресцентъра на болницата изпратиха скандално съобщение до медиите. Предупреждаваме ви, че цитираният текст съдържа странно чувство за хумор, което може да бъде оценено и като цинично. 

Пресаташето - Стоян Узунов – обясни, че директорът на болницата – професор Димитър Раденовски, няма да дава никакви изявления и че каквото са имали да кажат по въпроса, е написано в изпратеното до всички медии съобщение.

Всъщност в писмото си, те дават идеи на медиите какво да напишат в материалите си. Цитати от него звучат така:

„Като хора, уважаващи интелектуалния труд, ние искаме да ви помогнем, като ви изпратим някои наброски за малък летен разказ /репортаж, съдебен очерк, журналистическо разследване или както щете го наречете – важното е хонорар да има/."

Ето и историята, която са съставили от пресцентъра на „Пирогов":

"Тази сутрин проф. Димитър Раденовски,  изпълнителен директор на „Пирогов", се събуди с лошо предчувствие за тъп ден. Кризата беше ударила тежко черния пазар на органи – за месец успя да шитне само един черен дроб и то за мизерните 20 бона /в лева, разбира се/. Почти нищо не беше останало и в болницата за източване.

Лошите момчета, потресени от лошия имидж на „Пирогов", започнаха да заобикалят болницата и търсеха услугите на конкуренцията. Докторите му, вместо да къртят кинти и да правят отчисления към джоба му, предпочитаха да пеят по телевизиите. Спря да си плаща вноските и Доктора от отвъдното.


Професорът съвсем се вкисна, когато жена му сервира закуската. Мъка – само две детски главички. И кръвта в чашата му – от старци-разбойници. А какви времена бяха, тежко въздъхна докторът и мрачно пое към поршето си."

Прессъобщението на болница „Пирогов" завършва с думите „Следва продължение".

 

По-късно през деня обаче, пресаташето на „Пирогов" - Стоян Узунов, уточни, че саркастичното писмо е изпратено, заради редица медийни публикации от последните седмици.

Няколко от началниците на клиники в института заявяват, че са възмутени от инсинуациите за съществуване на черен пазар на органи  в болницата. Те заявяват, че това не е нито вярно, нито възможно. Такива твърдения разкриват некомпетентност на авторите им и са несъвместими с етиката на журналистичната професия, заявяват лекарите.

 

Репортер: Надя Ганчева