РЗС категорично няма да подкрепи решението на Плевнелиев...

Лидерът на РЗС Яне Янев беше категоричен, че ветото върху Закона за горите е политивски повлияно и не трябва да бъде налагано върху всички текстове  „Това не е мъдро и не е държавническо решение", смята Янев.  Блокирането на цялата горска дейност ще доведе до проблеми, тъй като по прогнози на конструктивната опозиция законът няма да бъде приет поне до края на септември.

Янев определи като нецелесъобразно ветото, което президентът Росен Плевнелиев наложи върху закона. Според него пет или шест са спорните текстове и заради тях не бива да се връща пълния закон. РЗС няма да подкрепи решението на президента, категорично определи позицията на партията нейният лидер.

Според Янев ветото е емоционално и в него има много малко рационални тези. Във вторник Комисията по земеделие и гори прие поправка, според която за всеки по-малък от 20 дка парцел гора трябва да бъдат направени отделни лесоустройствени проекти, което според него ще струва 500 млн. лева на българските данъкоплатци. „Когато се говори за българската гора, човек трябва да бъде компетентен", заяви Янев.

Относно протестите, които бяха организирани неколкократно миналите седмици, Янев коментира, че уважава младите хора и цени тяхното гражданско чувство, но решението на Плевнелиев е било повлияно политически.

В допълнение на това той заяви, че в едно от съседните на Парламента кафенета депутатът от Коалиция за България Петър Корумбашев е манипулирал някои от лидерите на зелените, един от които е бил и Андрей Ковачев. Сред останалите депутати е имало и представители на БСП, ДПС и Тройната коалиция. Янев твърди, че дори са обещани места в бъдещите листи на БСП на „зелените лидери", които според него са „ултра леви".

Според лидерът на РЗС  текстове, подобни на този, че може да се правят ски писти без да бъде сменено предназначението на територията, трябва да бъдат приети с широко обществено обсъждане, в което участват кръг от неправителствени организации.  Такова е било предложението на партията, взаимствано от някои европейски практики, което обаче беше отхвърлено.

„Съдебна реформа без радикална промяна в Конституцията не може да има", коментира Яне Янев относно дискусиите, които се водят около ветото, което президентът наложи върху съдебната власт.  11 от 25 души, които влизат във Висшия съдебен съвет, са с парламентарна квота, което неминуемо политизира съвета. В това число влизат и главният прокурор и председателите на Касационния и на Висшия административен съд.

 

Целия разговор с лидера на РЗС Яне Янев вижте във видеото.