Засега остава старото положение в закона...

 

Парламентът отхвърли възможността за кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Текстовете, върху които президентът наложи вето, предвиждаха магистратите от съвета да имат право да се върнат на позиция с една степен по-висока от тази, която са заемали преди да влязат в съвета.

 

Според депутатът от БСП Мая Манолова обаче така се връща старият режим на закона. Според старите нормативи при изтичането на мандатите им и членовете на ВСС  и инспекторите към него се възстановяват на длъжност не по-ниска от заеманата преди избора. Така според Манолова по чисто субективни причини те могат да бъдат възстановени на длъжност с една, две или три степени по-висока от заеманата, преди влизането им в съвета.

 

Според народния представител от ДПС Христо Бисеров първото президентско вето ще се помни като поръчано вето от управляващата партия. Този политически акт за узаконяване на кариерни бонуси беше насочен не към това да се създаде по-качествен ВСС, защото ако това беше така, текстът щеше да спре дотук, както беше в първоначалния му вид. Тази поправка беше насочена към създаването на механизъм за влияние върху поведението на членовете на сегашния съвет, смята той. „Този текст трябва да бъде отхвърлен, ние за четвърти път ще гласуваме срещу него", зарече се Бисеров преди гласуването.

 

"Особен интерес вече към участие в работата на ВСС, на инспектората към него с висок професионализъм и морални качества няма. Там ще отидат хора, които ще обслужват други интереси, не на обществото". Това каза преди гласуването депутатът от Коалиция за Бългрия Михаил Миков.

 

Спорните членове от закона дават право на магистратите от ВСС и инспектората към него след изтичане на мандата да бъдат назначавани на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора им в тези органи.

 

Червеният депутат Любен Корнезов  отправи питане към министъра на правосъдието Диана Ковачева какво е нейното лично мнение и това на министерството. Нейният отговор беше, че затова е било направено предложение придвижването в кариерата на висшите магистрати да не бъде блокирано за дълъг период от време, подчерта тя. В мотивите на президента също има текст, който казва, че трябва да се търси вариант за тяхното кариерно развитие, позова се тя на държавния глава. Досега като че ли не се намери модел, по-добър от предложения, убедена е Ковачева.