Размерът на допълнителните възнаграждения е около 50 хиляди лева...


Медици от "Пирогов" наистина са получавали допълнителни възнаграждения в размер на около 50 хиляди лева, потвърди за Новините на Нова директорът на лечебното заведение – проф. Димитър Раденовски.

Преди дни печатни медии обявиха, че, според последния доклад на здравните инспектори, в болницата са били раздавани огромни бонуси.

„Тези хора са получавали пари за допълнителни ангажименти - работили са за външни здравни фондове, получили са парите за около 29 месеца, така че е нормално", обясни за Нова ТВ директорът на „Пирогов". 

Междувременно, продължаваме да търсим отговори защо, според доклад на здравното министерство, болница „Пирогов" е възлагала обществени поръчки за ремонти, без доказана необходимост и е сключвала договори за милиони с фирми, които нарушават закона.

Нова ТВ разполага с документ отпреди 3 години, според който лечебното заведение е допуснало серия от пропуски.

В края на септември 2009 г., инспектори от здравното министерство пишат доклад, според който в „Пирогов" имало серия от нарушения. Резултатът от работата им е предоставен на тогавашния здравен министър Божидар Нанев.

Според доклада на проверяващите, от 2007 до 2009 г. на „Пирогов" са отпуснати близо 17 млн. лева.  От здравното министерство потвърдиха за Новините на Нова, че изводите от доклада, с който разполагаме, отговарят на оригинала, който е бил даден в столичната дирекция на полицията за разследване на икономически престъпления. Ето и някои от основните акценти в документа:

1. Липсва планиране на обществените поръчки за дейностите, свързани със строителството. Изразходва се ограничен публичен ресурс, като потребностите не са ясно дефинирани.

2. При сключено рамково споразумение, извън обхвата му се възлагат поръчки с висока стойност на други изпълнители.

3. Голяма част от фирмите са получили поръчки, за които са представили фалшиви банкови гаранции.

Позицията на директора на „Пирогов":

„Уволнили сме няколко души, предприели сме мерки."

През 2010 г., обаче, месеци след като са констатирани серия от нарушения, от инспектората на здравното министерство обявяват, че предписанията им не само не са изпълнени, но и няма основания да се смята, че ръководството е предприело необходимите действия за това.

Проф. Раденовски обаче казва, че предписанията са изпълнени на 80 %.

Продължаваме да следим темата.