Причината е, че телевизиите минават на цифрово наземно излъчване

От 1 септември 2013 г. страната ни трябва да премине от аналогово към цифрово наземно излъчване и според уверенията на транспортното министерство този път срокът ще бъде спазен.


На дискусия в Съвета за електронни медии стана ясно, че 1/5 от българите разчитат само на аналоговия сигнал. Много малко хора обаче знаят какво ще стане, когато той спре.


Основното е, че ако днес на една честота има една програма, при цифровото разпръскване на една честота може да има и 10 - и пак - безплатно за зрителите. За целта обаче те трябва да имат от новите телевизори. Ако не, ще трябва да си купят от магазина декодер, който струва между 50 и 100 лева. Държавата обещава да осигури уредите безплатно за социално слабите.


Вече има издадени цифрови лицензии за 27 програми.


Докато подготовката тече, остават нерешени проблеми. Например, отворен и до днес е въпросът откъде ще дойдат парите за цифровизацията, след като още през лятото вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че средства за това няма.


Ако финансирането бъде поето от фирмите, които разпространяват сигнала, това може да доведе до проблем.


От Министерството на транспорта и информационните съобщения са сигурни, че срокът ще се спази с обяснението, че така пише в закона.


Още по темата гледайте във видеото.


Репортер: Рада Богданова