Японски инженери са разработили целия технологичен цикъл

Японска компания е на път да реши енергийните проблеми на Земята в следващите десетилетия. Инженерите са разработили проект на най-голямата соларна централа, строена някога. 
 
Традиционните фосилни горива, от които днес добиваме голяма част от електроенергията, ще бъдат изчерпани в следващото столетие, прогнозират учените. Песимистичната картина на човечеството изправя планетата пред безпрецедентна енергийна криза.
 
Цялата необходима за човечеството енергия може да бъде внесена от Луната. По този начин на Земята ще решим веднъж завинаги проблема с парниковите газове от производството на ток”, обясни Тетсуи Йошида, ръководител „Космически проекти” в компанията.
 
Предложението е на корпорацията „Шимизу”, която вече е разработила целия технологичен цикъл на производство и пренос на енергия. Според плановете поредица космически мисии до Луната ще построят гигантски пръстен от соларни панели. Съоръжението ще е с дължина около 10 хиляди километра и ширина близо 20 километра. Ще обикаля земния спътник по неговия екватор, за да може да генерира енергия 24 часа. Слънчевите клетки ще произвеждат 13 хиляди теравата енергия годишно. С този капацитет лунната централата може да осигури ток за цял континент на Земята.
 
Тетсуи Йошида обясни, че преносът на енергията ще се осъществява по два начина – чрез микровълни и чрез лазер.
 
По цялата дължина на соларния пояс на Луната ще има предаватели, които ще излъчват микровълнови и лазерни сигнали към Земята. В различни точки на нашата планета пък ще има приемателни станции, където сигналите ще бъдат конвертирани в електроенергия.
 
Пред проекта все още има редица неизвестни. Едно от тях е космическата цена. Въпреки това плановете на компанията предвиждат реален старт през 2035 година