Използваме едва 1% от това, което купуваме или искаме да имаме, убедена е Жасмина Гагова. За месец тя изхвърли 496 неща

Огледайте се около себе си. С колко неща бихте се разделили веднага? Колко от тях ползвате редовно? А колко още сте скрили по шкафове и чекмеджета? Според Минималистите Джошуа и Райън човек може да води по-смислен живот с много по-малко вещи, отколкото си мисли. Това вече го разбраха мнозина, които събраха смелост да се включат в "Играта на минималиста" и да се изправят пред... самите себе си. Идеята – в рамките на октомври да се отървете от едно нещо на първия ден от месеца, от две – на втория, от три – на третия и т.н., до 31 неща в последния ден от октомври. Или иначе казано - от 496 неща.

 

Жасмина Гагова също е избрала да не бъде повече роб на вещите, а да заложи на минимализма в ежедневието. Тя е на 26 години. По професия е агроном, по призвание – художник. В свободното си време обича да създава красиви ръчно изработени бижута, картички и играчки. Обича да е сред природата, да се разхожда из гори и планини, да слуша приятна музика и да се весели с приятели. Определя себе си като ценител на естественото.


Ето и какво ни разказа Жасмина за своя опит в „Играта на минималиста”:

 

Повече вещи и оттам повече спомени, сантименти и история или точно обратното – максимално изчистени пространства и по-стерилна обстановка – как е по-добре и защо?


Семплите неща са красиви. Създават чувство за нещо перфектно и начинът, по който човек ги възприема, рядко е двузначен. Според мен максимално изчистените пространства правят човек по-концентриран. Например аз лично предпочитам почистено бюро с една химикалка, тефтерче и чаша (най-необходимото), отколкото бюро с хиляда неща по него, които по един или друг начин ми създават дискомфорт и ме разсейват.


На какво те научи предизвикателството на Минималистите?


Научих се да не се обвързвам емоционално с вещите и че това, от което имаме нужда и което използваме, реално е 1% от това, което купуваме и искаме да имаме. Научи ме, че имането е безсмислено. С течение на играта все по-ясно започваш да виждаш и осъзнаваш как всичко и отвсякъде те манипулира да купуваш неща, от които нямаш нужда. Научи ме, че минимализъмът е нещо красиво, естетическо и никак не е трудно. След време започва да ти става красиво – и отвътре, и отвън.


С колко неща се раздели през този октомври?


С много. От играта съм изхвърлила точно 496 неща, а извън играта - много повече. Идея си нямаш колко е зарибително и зареждащо да си прочистиш личното пространство!


Коя беше най-лесно изхвърлената вещ?


Дрехи, които не ставаха за нищо, стари лекции, буркани... 


А най-трудно?


Разни неща, които си бях запазила за спомен.


Повечето неща изхвърли, дари или продаде?


Дарените и изхвърлените неща са почти 1:1. Някои неща не са съвсем изхвърлени – смятам да ушия плюшени играчки от тях.


Дойде ли чувството, че няма да стигнеш до края? 


Дойде чувството, че изхвърлянето на тези непотребни неща няма край! Както казах, доста зарибително е и наум не ми е минавало, че няма да стигна до края. Даже точно обратното – един месец не ми е достатъчен!


Колко хора около теб се включиха в „Играта на минималиста”?


За тези, които знам – двама. Като цяло хората около мен се „заразиха“ с идеята просто да поизчистят около себе си, но не са започвали играта.


Иначе – харесваш ли течението минимализъм в изкуството? 


Да, ценител съм на семплите неща и ги предпочитам. Самата аз се стремя към „простотата“ в нещата, които творя. Защо? Защото са красиви, защото изглеждат чисти, носят усещане за тишина, за простор, за мир и уединение.


Промениха ли те идеите на Минималистите Джошуа и Райън и по какъв начин?


Да, вече споменах някои от тях. Сега се чувствам по-балансирана. И ми е леко и приятно да се прибирам вкъщи, да сядам на работното си място, да правя нещата, които правя след тази промяна. Цялата ти гледна точка се променя. Толкова е просто и лесно всичко сега.


Оттук сега накъде?


Оттук продължавам с проекта. Месец ноември продължавам да събирам неща, които не ми трябват, са за боклука или такива, които мога да подаря на някого, който би ги ползвал наистина. Този месец започнах да снимам какво изхвърлям всеки ден с идеята хората да се зарибят или пък ако си харесат нещо – да ми пишат. Даже, така като гледам, вероятно и за декември ще имам с какво да се включа в играта.


Вече подбирам и обмислям добре нещата, които купувам. Започнах да си задавам въпроси – защо, къде ще го сложа/нося, ще го използвам ли наистина, трябва ли ми толкова и т.н. Винаги можеш да вземеш назаем нещо, което нямаш, от познат, който има и може да ти услужи, вместо да го купиш и да го зарежеш вкъщи да събира прах.

 

А какво сподели Емануела Янева за своя опит в минималистичното приключение и лесно ли се събират 30 ненужни неща за един ден, вижте ТУК

 

Автор: Миалена Халваджийска