Все още не се знае колко са ощетените, тъй като сметките ще пристигнат през април

Нов вид телефонна измама застрашава хората, които ползват мобилни услуги. До абонати в България се изпраща едно и също текстово съобщение от номер с кода на Украйна. Все още не може да се каже колко са ощетените, тъй като сметките ще пристигнат през април. Не е  ясно и как точно са пострадали тези, които са се подвели.

 

Когато Димитър Димитров получил съобщението с текст „спешно, обади ми се” за малко не се подвел, защото има близка в чужбина. „Обаче ми направи впечатление, че кодът не е на държавата, в която се намира леля ми и реших да проверя чий е кодът. Оказа се, че е на Украйна”, казва той. Тъй като там близки няма, заподозрял нещо нередно и се обадил на телефон 112.

 

„Те ми благодариха за гражданската позиция и това беше. Оказа се обаче, че и баща ми получава същото съобщение малко преди мен, тоест, това не е само към мен, не е само към него има и още доста хора”, добавя Димитър.

 

Полицията по места няма как да реагира, защото става дума за международен трафик на електронни съобщения. Няма и реално пострадал, който да се оплаче. Хората, които са се подвели, ще разберат какво им се е случило, едва когато получат сметките си за март.

 

„Отворих в интернет, проверих и установих, че съобщението е пуснато от Украйна. Самият телефон може да не е от Украйна, но самият номер е украински”, казва Ива Ценова.

 

От кол центъра на мобилния оператор отговориха, че знаят за проблема и го проверяват. Друг е въпросът колко време ще мине и колко ще се окажат измамените и дали не става дума за така наречения телефонен фишинг - тоест, кражба на данни, с които мошениците могат да злоупотребят. Отговорите на тези въпроси тепърва ще се изясняват.

 

Репортер: Румяна Попова