Заразата се развива за часове, а при над 70% от заболелите се стига до фатален край

За момента няма случай на заразен с вируса Ебола у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният здравен инспектор Ангел Кунчев. В световен мащаб около 90 са вече жертвите на смъртоносната болест. По данни на здравните власти освен в Гвинея вече има случаи на болестта в Либерия и Сиера леоне.


Симптоми, подобни на грипа, които само за часове могат да доведат до тежки кръвоизливи и фатален край. Вирусът Ебола продължава да бъде една от най-смъртоносните зарази в света – като над 70% от заболелите не успяват да оцелеят.


„Въпреки постиженията на медицината това все още е едно от най-тежките заболявания, срещу които сме много малко ефективни като лечение”, обясни здравният инспектор д-р Ангел Кунчев.


В най-критичния регион – Гвинея, където заразените са десетки – вече са изпратени водещи специалисти от Европа и Съединените щати.


„За съжаление, обаче, нещата се развиват засега негативно, не само че не е ограничено огнището, а случаите продължават да нарастват. Освен в Гвинея, вече има случаи в Либерия и в Сиера Леоне”, разказва д-р Ангел Кунчев.


Инкубационният период е до седмица, което все още пречи да се отхвърлят съмненията, че заразата е изнесена от пациент и в канада. Въпреки това епидемиолозите успокояват, че няма опасност от широко разпространение на болестта.


„Не съществува риск за хора, които имат епизодични контакти, не се предава по въздушно-капков път. Обсъждат се някои варианти за заразяване при храна, специално в случая с Гвинея – за горски прилепи, които местното население използва за храна, но не е доказано”, твърди д-р Кунчев.


В Европа заразата е била внасяна епизодично преди години, но така и не се разпространила. Според Европейския център за контрол на заболяванията и сега няма риск от епидемия в региона.


Повече по темата гледайте във видеото.