Мозъчният обем на индивидите не е показателен за познавателните им способности, предаде БТА. Заключението е на германски специалисти, които изучавали мравки.

 

Не измерването на мозъчния обем, а връзките между нервните клетки в мозъка са от значение за познавателните способности, обясняват авторите на проучването от университета на Вюрцбург.

 

Невробиолозите често твърдят, че по-големият мозъчен обем означава по-големи познавателни способности. За целите на настоящото проучване германските учени са изследвали листорежещи мравки работнички от вида Atta vollenweideri, чиито няколко типа съществено се различават по телесна маса.

 

Мозъците на мини-работничките, които „торят” градините в подземните гнезда на мравките, са по-малки от тези на по-едрите работнички, които режат и пренасят листата, използвани за наторяване на използваните за храна плесени. 

 

Изследователите са установили, че при мини-работничките гъбовидните тела - мозъчните центрове, свързани със сензорната интеграция, познавателните способности и паметта, съставляват относително голяма част от мозъка. Това означава, че дори по-дребните мравки могат да имат същия брой синапси - връзки между нервните клетки, като по-едрите екземпляри от вида. 

 

Макар откритието, че по-големият мозък не означава непременно по-голям ум, да е тривиално според други експерти, авторите на настоящото проучване смятат, че то ще е от полза за мозъчните изследвания като цяло. Причината е, че биотехническата основа на паметта следва сходни принципи както при бозайниците, хората и мишките, така и при мравките и пчелите.