Ветеринарната инспекция в страната досега е унищожила 140 тона трупове на животни

Ново бедствие заплашва Западните Балкани - тоновете трупове на удавени животни представляват опасност за здравето на хората.


„Има тонове умрели животни, които трябва да ликвидираме”, каза сръбският премиер Александър Вучич на заседание на правителството, цитиран от Асошиейтед прес.


Сръбската ветеринарна инспекция съобщава, че досега в страната са унищожени 140 тона трупове на животни и предупреди гражданите да не се наемат сами да се справят с този проблем, а да чакат ветеринарните екипи, които извозват труповете до екарисажите и извършват дезинфекция на терена, предава агенция Танюг.

Още по темата


По молба на босненските власти Сърбия се е съгласила да приеме за изгаряне и животински трупове от Босна и Херцеговина.


Огромните количества валежи и непрекъснатата влажност на листата пък крият опасност от развитие на различни болести по растенията, които могат да се разраснат до епидемии. Застрашени са всички видове културни растения, особено плодните дървета.


Сръбското министерство на земеделието предупреди селските стопани да не берат плодове и да не ги използват за ядене, докато водите от наводненията не се оттеглят напълно.