Той увери, че всеки, прегазил закона, ще бъде наказан

 

Още по темата

„Общественото доверие в банковата система е ключово условие за функционирането на икономиката. Има пълно съгласие, че нуждата от пакет от мерки е важна и те ще бъдат стартирани”. Това каза президентът Росен Плевнелиев след консултациите за финансовата стабилност на държавата. 

 

По отношение на КТБ той обясни, че действията трябва да са подчинени на принципите на справедливостта и да работят за доверието на българските граждани. 

 

Идеята е да бъдат защитени потребителите, категоричен е Плевнелиев. Има консенсус по следните мерки: банковите депозити до 100 000 евро в България са гарантирани по закон. Президентът увери, че разполагаме с ресурс да изпълним този ангажимент.

 

Цялата мощ на държавата ще бъде насочена върху това престъпленията да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Трябва да се извърши международен одит на банката. Всеки, който е нарушил закона, за разлика от кризата през 1996, ще носи голямата си отговорност”, подчерта държавният глава.

 

Незабавно ще започне процедура за влизане на България в единния банков надзорен съюз на ЕС, заяви Росен Плевнелиев. Гражданите да бъдат спокойни, България ще продължи бързо да се интегрира в съюза, подчерта президентът. 

 

Той допълни, че не се предвижда специален закон вследствие казуса с КТБ. Законодателството ни е достатъчно добро, трябва да се спазват заложените процедури, увери Плевнелиев.

 

Повече разберете от видеото.