От МОСВ предупреждават за вероятност от рязко повишение на реките и внезапни наводнения

Обявиха бедствено положение в 12 села в община Своге след поройните дъждове. Стихията причини щети в редица населени места в Западна и Централна България. От МОСВ предупреждават за вероятност от рязко повишение на речните нива и внезапни наводнения.

 

По прогноза на НИМХ днес ще се развива купесто-дъждовна облачност, с краткотрайни превалявания, главно в Западна и Централна България. Количествата на валежа ще са по-малки - между 5 и 15 л/кв.м, с локални извалявания до 30-40 л/кв. м. Очакват се повишения на речните нива в Западна и Централна България, по съществени ще бъдат те в поречията на Струма, Места, Марица и Арда.

 

25-годишен мъж пък беше убит от мълния във Врачанско. Пастирът от село Тишевица беше обявен за издирване след началото на проливните дъждовете, които валят от вчера следобед. Наводнени са къщи в селата Горно Пещене, Бели извор, Осен, Мраморен и Борован. Залети са пътища. Спряно е движението по жп линията Враца - Криводол, защото част от траверсите са отнесени. Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си.

 

През изминалото денонощие има и сигнали за евакуирани хора, наводнени къщи, паднали мостове, потънали автомобили и селища без ток. Бедствено е положението в седем села в Община Родопи, край Пловдив. В Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево ситуацията е критична.

 

В село Храбрино се е срутила подпорна стена на река, отнесен е и водопроводът. В село Първенец пороят отнесе два моста. Затворен е пътят за Брестовица, Бойково и Дедево. Три села са без ток. Заради поройния дъжд е преляла реката в село Марково.