Специалистите призовават бъдещите майки да не бързат да посягат към адаптираното мляко

Със семинара "Кърменето като основен процес в развитието на детето и изграждането на имунитета му“ бе поставено началото на отбелязването на Световната седмица на кърменето от 1 до 7 август. Той се състоя в столичната Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение "Св. София“.

 

През цялата следваща седмица всеки ден от 13.00 часа в болницата ще бъде организирано безплатно училище за бременни и млади майки с основен акцент върху кърменето и храненето на новороденото. Специалистите призовават бъдещите майки да се постараят да кърмят децата си и да не бързат да посягат към адаптираното мляко. 

 

Според данните 91% от новородените в България са на естествено хранене при изписване от родилното отделение. След това процентът на кърмените деца намалява значително. Така например само на кърма са 66% от двумесечните бебета и едва 1-2% от шестмесечните. 

Още по темата

 

В същото време изследванията непрестанно доказват благоприятния ефект на кърменето, който се изразява в оптимален растеж, подобрена резистентност към инфекции, намалена честота на алергиите, подобрени параметри на сърдечно-съдовото състояние, превенция на метаболитни заболявания и подобрено неврокогнитивно развитие. 

 

Изкуствено хранените кърмачета имат значимо по-висок риск от затлъстяване, дислипидемия, артериална хипертония, инсулинова резистентност и ендотелна дисфункция. Изследванията показват, че честотата на затлъстяване е най-ниска сред продължително кърмените деца. 

 

"През бременността е особено важно да се приемат храни, богати на витамина фолиева киселина, на омега-3 полиненаситени мастни киселини, желязо и йод. За продукцията на кърма има значение пълноценното хранене и приема на достатъчно течности, а не прием на специални храни“, обясни специалистът по хранене проф. д-р Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи. 

 

За нормално количество кърма през първите шест месеца жените трябва да приемат по 600 ккал дневно, а през вторите шест месеца – по 400 ккал. Ограниченият прием на течности може да намали количеството на кърмата. Затова препоръчително е при кърмене жените да пият от 8 до 10 чаши течности дневно. Водата, айрянът и неподсладените плодови сокове са най-добрият избор за кърмещите. Препоръчително е да се избягват напитки със захар, както и алкохол и кофеин, които могат да преминат в кърмата. 

 

През първите 6 месеца от живота кърмата осигурява всички необходими хранителни вещества, енергия и течности за бебето. Според съвременните препоръки захранването трябва да се осъществи около 6-месечна възраст на кърмачето. Точното време или стартът на захранването е индивидуално обусловен и се осъществява по преценка на педиатър или диетолог в рамките на периода на захранване, обхващаш времето от 4 до 6 навършени месеца след раждането.