Упражненията подобряват скоростта и връзките между мозъчните неврони

Учени установиха, че физическата активност е полезна за мозъка на децата, особено сред 9 и 10-годишните, съобщава вестник „Дейли мейл”.

 

Физическите упражнения подобряват скоростта и връзките между мозъчните неврони, сочи проучването на специалисти от университета на Илинойс. 

 

Оказва се, че при по-активните физически деца се наблюдават по-плътни райони от „бяло вещество” в мозъка, отколкото при тези с недостатъчна физическа активност. 

 

Специалистите обясняват, че именно мозъчните райони с повече бяло вещество са важни за вниманието и запаметяването, и са от решаващо значение за свързването на различните части на мозъка. Така физически активните деца се справят по-добре в училище от връстниците си.

 

Изследването е първото по рода си, което открива връзка между физическата активност и бялото вещество. Д-р Лора Чадок-Хейман и колегите ѝ са установили, че физическите упражнения могат да допринесат и за други благоприятни мозъчни промени, като например да подобрят начина, по който се изпращат сигналите до различни части в мозъка. 

 

Настоящото проучване обаче не дава отговор на въпроса дали повечето бяло вещество се изразява и в по-висок коефициент на интелигентност или по-добри академични постижения.