Русия е готова да участва в хуманитарния план на президента Петро Порошенко

Руският президент Владимир Путин заяви, че украинските власти трябва да започнат преговори за политическата организация на обществото в югоизточните райони на Украйна.

Още по темата

 

„Необходимо е незабавно да се пристъпи към съдържателни разговори по същество, и то не по технически въпроси, а по въпроси на политическата организация на обществото и държавността в Югоизточна Украйна, с цел безусловно гарантиране на интересите на хората, които живеят там”, каза Путин в интервю за Първи канал на руската държавна телевизия, предаде БГНЕС.

 

Според Франс прес думите на руския държавен глава представляват намек за евентуална бъдеща държава в Източна Украйна. Досега Москва искаше за източните райони на Украйна, където населението е предимно рускоговорящо, повече автономия и по-малко централизирана федерална система, припомня агенцията. Путин посочи отново, че Западът е отговорен за украинската криза, заради подкрепата за протестите през зимата, довели до „преврат” срещу президента Виктор Янукович, без да се замислят, че може да последва конфликт. По думите му събитията в Украйна трябва да послужат като урок за всички.

 

Русия е готова да изпълни плана на украинския президент Петро Порошенко за хуманитарна помощ за Източна Украйна, каза още руският президент. „Ние се споразумяхме да реализираме предложения от президента Порошенко план за оказване на помощ на нуждаещите се хора в Луганск и Донецк”, заяви Путин. По думите му помощите ще бъдат доставени с железопътен транспорт. Президентът подчерта, че предложението е на украинския му колега.