Стъпката ще улесни разполагането на войски в териториите на бившия Източен блок

Полша, балтийските държави и Канада искат да бъде анулиран Основополагащият акт НАТО-Русия, което ще позволи по-лесно разполагане на войски на Алианса на територията на страните от бившия Източен блок, съобщи германското списание "Шпигел", цитирано от БТА.

 

Според изданието, което се позовава на източници от германското правителство и НАТО, предложението е свързано с военната намеса на Русия в Източна Украйна и идва почти седмица преди срещата на върха на алианса в Уелс.

 

По информация на списанието Германия е против подобен ход. Високопоставени германски дипломати обаче признават, че с "всяка следваща военна стъпка на руснаците, става все по-трудно да се отстоява германската позиция".

 

Основополагащият акт определя ограничения за НАТО при разполагане на войски в държавите от някогашния Източен блок, посочва "Шпигел".

 

НАТО планира да разположи пет бази в Източна Европа - в Латвия, Литва, Естония, Румъния и Полша, като във всяка от тях в дългосрочен план може да бъдат изпратени до 600 военнослужещи.