Преди първия учебен ден жители на ковачевското село Калище се вдигнаха на бунт

Децата на бежанци от Ковачевци ще бъдат приети в няколко различни столични училища с цел по-лесната и бързата им интеграция. От Министерство на образованието и науката (МОН) увериха, че предприемат всички необходими мерки за осигуряване на възможности за достъп до образование за децата бежанци, които се намират в село Ковачевци.

 

Преди първия учебен ден жители на ковачевското село Калище се вдигнаха на бунт срещу идеята смесеното им училище ще бъде посещавано от деца на бежанци. Техният брой е 12, като 7 от тях са първокласници, а останалите – между 5 и 7 клас. 

Още по темата

 

Родителите на 18-те ученици в училището заплашиха, че ще преместят децата си, ако бежанците влязат в класните стаи. Това съответно създаде риск училището да бъде затворено. В своя защита родителите обясниха, че се страхуват от зарази и от това, че децата бежанци не знаели български език, което щяло да спъва учебния процес и да спъва развитието на децата им.

 

Просветното ведомство продължава да очаква надлежна и точна информация от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) относно броя на децата, тяхната възраст и националност. МОН също така очаква агенцията да подаде информация в кое свое териториалното поделение ще настани децата след напускането на село Ковачевци. 

 

Необходимо е ДАБ да предоставят документите, с които удостоверява пред Регионалните инспекторати по образование проведения курс по български език за съответното дете. Тази информация е нужна във връзка с предприемането на всички необходими мерки за записването на децата в училище.

 

Към момента броят на децата, търсещи или получили международна закрила, записани в училище за учебната 2014/2015 година на територията на цялата страна е 97, като най-голям е техният брой на територията на София-град – общо 83 деца.