Въпреки масовото им иизползване, досега не е изяснен механизмът на действието им

Eднократната доза антидепресанти може да предизвика за кратко време кардинални промени във функционалната архитектура на мозъка. Това показва изследване, извършено от германския Институт за когнитивни и нейронауки Макс Планк, пише БГНЕС.

 

Изследването е извършено с широко използваните в света антидепресанти от трето поколение, които се понасят сравнително леко при лечението на тревожни разстройства и депресии.

 

Въпреки масовото използване на тези лекарства, досега не е изяснен механизмът на действието им. Смята се, че те действат върху връзките в мозъка, но никой не е предполагал, че ефектът се появява за няколко часа, а не в рамките на една седмица.

 

Участниците в проучването поемали есциталопрам, след което били подложени на 15-минутно сканиране на мозъка им. Впоследствие изследователи проучвали триизмерен модел на мозъка, където се измервали връзките между отделните му зони. Така било установено, че антидепресантът намалява общото равнище на вътрешната свързаност в по-голямата част от мозъка, но я увеличава в малкия мозък и таламуса.

 

Учените смятат, че новите данни са изключително важни за изследванията при лечението на депресии.