Около 30% от хората по света не ядат месо и броят им се увеличава

Световният ден на вегетарианците се отбелязва ежегодно на 1 октомври. Това е денят, определен за празник, установен от Американското вегетарианско общество през 1977 година и одобрен от Международния съюз на вегетарианците през 1978, пише Dariknews.bg.

 

Около 30% от хората по света са вегетарианци, като броят им се увеличава с всяка изминала година. Според проучвания намаляването на консумацията на месо с 15% (равностойно на един ден в седмицата) намалява риска от хронични заболявания, подобрява здравето и има силно отношение към опазването на планетата. 

 

Ето и няколко от ползите да и вегетарианец, селектирани от foodpanda.

 

По-добро здраве
Вегетарианската диета намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, които са убиец номер едно и на мъже, и на жени. След изследване на 70 000 души над 50-годишна възраст е установено, че за период от шест години, смъртността е била 12% по-ниска за вегетарианци, отколкото за месоядни.

 

Вегетарианските диети значително намаляват и риска от рак на стомаха, на дебелото черво, рак на панкреаса, рак на гърдата, на матката и рак на яйчниците. Забелязват се и незабавни подобрения на холестерола, кръвното налягане, нивото на кръвната захар, имунитета и здравето на храносмилателната система.

 

Загуба на тегло
Месоядците са склонни да имат по-висок индекс на телесната маса. Вегетарианците са по-здрави, по-слаби и нямат нужда от вредни диети. Това се дължи на растителните ястия, които са по-богати на антиоксиданти и фибри. Трябва да сте сигурни обаче, че вашите вегетариански ястия са направени от цели, богати на хранителни вещества храни и не се обработват по нездравословен начин.

 

По-добро настроение и повече енергия
Консумацията на повече растителни продукти ще доведе до подобряване на умствения капацитет. Приемането на полезна храна ще повиши енергията, спокойствието и по-голямото чувство на щастие. Чувството на глад ни прави раздразнителни и неработоспособни, поради което експертите съветват да консумираме плодове и зеленчуци между основните хранения.

 

По-добър външен вид
Антиоксидантите подобряват кръвообращението и променят пигментацията на кожата. Консумирайте повече пресни сурови зеленчуци, които ще ви помогнат да избегнете преждевременното стареене и бръчки. Косата и ноктите ви ще бъдат здрави и в перфектна форма и еластичност.

 

По-добър секс
Яденето на повече вегетариански ястия стимулира половите хормони и подобряват интимния живот. Учени са сравнили сексуалното излъчване на вегетарианци и на група хора, консумиращи месо. Изследванията показали, че мъжете, които избягват хранителни продукти, са оценени като значително по-атрактивни и приятни.

 

Източник: Dariknews.bg