ГЕРБ и РБ готови да продължат преговорите, въпреки провалените консултации

ГЕРБ изпадна в патова ситуация за съставяне на правителство след вчерашните разговори с Реформаторския блок. Провалът на преговорите постави на карта съставяне на общо правителство между двете формации, а възможните конфигурации за стабилно управление оттук нататък стават все по-малко

Още по темата

 

Първите консултации с БСП и с ДПС дадоха знак, че двете политически формации няма да участват във властта с победителите в изборите ГЕРБ, въпреки че биха гарантирали сравнително стабилно мнозинство. Най-реалната до този момент конфигурация – между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичния фронт, също вече е под въпрос. 

 

Всяка коалиция на ГЕРБ поотделно с двете коалиции не гарантира стабилност. Предстоят разговори и с "Атака”, "България без цензура” и АБВ, с които по отделно също трудно може да се постигне управление. Оттук нататък при разместването на фигурите сюжетите са няколко - ГЕРБ заедно с Реформаторите и хората на Николай Бареков получават над 122 депутата. 

 

Дори и без Реформаторският блок, но с подкрепата на националистическите формации, мнозинство е възможно. При всички други варианти стабилност не се очертава и по-скоро се върви към нови избори. Ден преди в нареждането на фигурите да се включи и "България без цензура”, партията на Николай Бареков даде знак, че е готова на компромиси в името на стабилно управление.

 

"Смятаме, че основната политическа сила, срещу която трябва да се обединим е ДПС и тяхно управление не бихме подкрепили. Във всякакви други конфигурации смятаме, че е резонно да се подкрепи едно правителство и това е волята на народа”, коментира Светлин Танчев от ББЦ.

 

И докато от партията на Бареков са готови да разместят фигурите и да протегнат ръка, то създаването на най-реалистичната конфигурация между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт поставя все повече въпросителни. От снощи насам напрежението между ГЕРБ и Реформаторите ескалира. 

 

Въпреки че ГЕРБ изразиха съмнение в надеждността на Реформаторите като партньор, от блока са готови да се поправят. Разместването на фигурите продължава.