Той посочи като причина българската отсечка и посъветва да поискаме компенсации от ЕС

 

Край на проекта „Южен поток”. Русия се отказва от строежа на газопровода, който трябваше да заобиколи Украйна с доставките за Европа. Точката сложи президентът Владимир Путин при посещението си в Турция.

 

Той посочи като причина българската отсечка на „Южен поток” и дори посъветва София да поиска компенсации от Европейския съюз. 

 

"Ако България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, нека поиска от Европейския съюз да й възстанови пропуснатите ползи, които щяха да са поне 400 милиона евро годишно", каза Путин в Анкара.

 

Брюксел неведнъж критикува проекта заради неспазване на европейските закони.

 

Руският президент сложи край на „Южен поток” с шега

 

„Без очакваното разрешение от България би било нелепо да започнем строежа, да стигнем до Черноморския бряг и да спрем”, каза Путин на съвместната пресконференция с домакина си Реджеп Ердоган. Все пак като главен виновник той посочи ЕС и заплаши, че Русия ще изнася газ за други пазари. 

 

"След като така и не получихме разрешение от България, спираме този проект", допълни той.

 

"Ако Европа не желае „Южен поток” да бъде построен, значи той няма да бъде построен. Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", заяви Владимир Путин.

 

Той похвали последователната позиция на Анкара за „Южен поток” и каза, че Русия е готова да увеличи капацитета на „Син поток” или дори да построи нов газопровод  за растящите нужди на Турция, което щяло да я превърне в енергиен център.