Ведомството е започнало разследване на схеми за източване на евросредства

От Министерството на образованието и науката съобщиха, че са предприети стъпки за разкриването на злоупотреби с Европейски фондове. 

 

Съобщението идва след разследване на репортера на Нова Вероника Димитрова, което разкрива мащабни схеми за източване на евросредства, предназначени за стажове на студенти. 

 

„Във връзка с направени медийни внушения за мащабни злоупотреби със средства от Европейските фондове, Министерството на образованието и науката е длъжно да уточни, че са предприети адекватни и бързи стъпки за разкриването на извършването на престъпления, ограничаване до минимум на неправомерното разходване на средства, както и за тяхното възстановяване”, се казва в съобщението на МОН.  

 

Оттам уточняват, че още в началото на месец януари са предприети всички действия за спирането на опитите за нерегламентирано придобиване на средства и са сезирани компетентните власти, които са започнали свое разследване. 

 

От министерството излизат и със свое становище по въпроса. В него се казва, че всякакви злоупотреби с финансови средства са неприемливи и трябва да бъдат разследвани и наказвани по съответния ред и процедура. 

 

Според ведомството обаче за това е необходимо да се стъпи на фактите, а не на непроверени твърдения.

 

От МОН коментират, че в случая, разказан от Нова телевизия, има злоупотреба с 16 049 лева. От тези средства 4 425,40 лв. е стойността на разходите от европейски източници, а останалите разходи са направени от засегнатите шест висши училища, които носят отговорност за контрола върху провежданите практики.

 

От ведомството припомнят, че по правило „академичните наставници” следят за реалното провеждане на стажовете. 

 

От Министерството на образованието заявяват, че още на 16 януари 2015 г. са от шестте висши училища е поискано да съберат информация за измамата и да уведомят районните управления на МВР за възможно престъпление. Блокирани са били и всички профили в уеб системата на проекта, чрез които е обменяна информация, за да се предотврати възможното ѝ изтриване или модификация от участниците в схемата. На 22 януари 2015 г. е изпратено още едно писмо до висшите училища с изрично искане да подадат сигнали до районните прокуратури. 

 

Според МОН обаче „тиражираните твърдения се отклоняват значително от реалните факти”. 

 

Освен това от ведомството заявяват, че се предприели мерки за за предотвратяване на неправомерно използване на публични данни на фирми по тази схема.

 

Във връзка с провеждането на разследване от компетентните органи до днес МОН се въздържаше от публични изявления по случая.