Меркел и Оланд информираха ЕС за историческите договорки от Минск

Инфарктни преговори за Украйна. 16 часа игра на нерви, преди договорката за мир.  Историческите разговори между  Путин, Порошенко, Меркел и Оланд бе тема номер едно за целия свят днес.


Мирът в Украйна беше договорен след маратонски преговори, изтощили и четиримата президенти, и десетките журналистите. Това вероятно беше най-дългата среща, която лидерите са имали в кариерата си.

Още по темата


„Беше дълга нощ и също и дълга сутрин, но постигнахме споразумение”, обяви френският президент Франсоа Оланд.


„Това не беше най-хубавата нощ в живота ми, но смятам, че сутринта е добра”, заяви руският президнет Владимир Путин.


Напрежението в дългата нощ на инфарктни преговори не остана скрито от медиите. За разлика от членовете на делегациите, които спяха на смени, президентите не са мигвали. И това предизвика серия от конфузни ситуации: президентът на Беларус неволно дръпна стола, на който се опитваше да седне Владимир Путин, а руският президент счупи химикалка от нерви.


Нервите не подминаха и журналистите - стигна се до скандал между руски и украински репортери.


Какво в крайна сметка договориха лидерите - изтегляне на тежкото оръжие и чуждестранните наемници и даването на специален статут на сепаратистките райони. Това разгневи украинският държавен глава.


„Въпреки силния натиск, не сме съгласни с даване на автономия на Донбас. Дори не сме споменавали федерализация. Няма да има нито автономия, нито федерализация”, заяви украинският президент Петро Порошенко.


И докато в Минск играта на нерви е на най-високо ниво, в Източна Украйна сраженията не стихват.


От Минск горещата тема "Украйна" се пренесе в Брюксел отново на най-високо ниво.


Срещата на върха започна с няколко часа закъснение, защото трябваше да се изчакат Ангела Меркел и Франсоа Оланд. От Минск тук дойде и  украинският президент Петро Порошенко. Те рапортуват пред останалите ръководители за развитието на преговорите.


Ангела Меркел и Франсоа Оланд информираха Европейския съвет за историческите договорки от Минск с умерен оптимизъм.


„Споразумението е искра надежда, нито повече, нито по-малко, но сега действията трябва да последват думите”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.


За да бъде постигнат траен мир в  Украйна, трябва да бъде изминат дълъг път, коментираха европейските лидери. Вероятно споразумението от Минск ще отслаби натиска върху Европа да наложи по-сериозни санкции на Русия - тема, която ще бъде обсъдена тази вечер в Брюксел.


Първото споразумение от Минск не беше спазено и затова сме предпазливи. Но тук говорим и за борбата с тероризма и за общи действия. Интересно е да чуем и какво ще ни каже и гръцкият премиер Ципрас”, обяви председателят на Европейския съвет Доналнд Туск.


Крайнолевият министър-председател на Гърция участва за първи път в среща на върха. Той ще трябва да намери компромис между предизборните си изказвания и финасовите ангажименти на Атина към Европа.


В Брюксел днес Бойко Борисов и Сергей Станишев изготвиха обща стратегия за влизането ни до края на годината в Шенген, а премиерът постави отново въпроса пред своите колеги.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Антоанета Николова