Те настояват под защита да попадат вековните гори

„Ще внесем 11 500 подписа до зам.-министъра на земеделието и храните Георги Костов. Целта ни е да се предприемат дългосрочни решения за опазване на горите в България, а не краткосрочни мерки, както се предлага сега от различни партии в парламента и извън него”, заяви Андрей Ралев от инициатива "Прозрачни планини", цитиран от БГНЕС.

 

По думите му трябва да се приемат областните планове за развитието на горските райони с участието на местните хора. Това е предвидено в Закона за горите, но досега не е изпълнено. „Искаме поне 10% от горите в България да са без сечи. Това са вековните гори и защитените от "Натура 2000", каза Ралев. Той заяви, че подкрепя мораториума за износ на необработена дървесина, но той трябва да бъде постоянен, а не само 3-месечен.

 

"Считаме, че Изпълнителна агенция по горите трябва да бъде независима от МЗХ така, че контролът да бъде отделно от сечта. Една от целите ни е да няма сеч на вековни гори в природните ни паркове. Има много силни интереси да започне да се сече в националните паркове, което ще борим по всички начини", посочи той.

 

Според Ралев проблемът в България в момента не е само незаконната сеч, а това, че се легализира прекомерната такава. Той заяви, че обемът на сечта 2005 г. и 2012 г. е бил един и същ, но незаконната сеч е намаляла за сметка на законната. Виждаме узаконяване на незаконната сеч, която се е увеличило през последните години още повече, каза още Ралев.

 

Освен подписката природозащитниците внесоха и елха, на която с малки надписи са описали исканията си. В момента провеждат среща със зам.-министър Георги Костов.