По думите му неотложни са основните пътни артерии

"Само за месец и половина от началото на годината са се образували нови 26 свлачища. Това е огромен брой, тъй като според досегашната статистика средногодишно новообразуваните свлачища са двадесетина". Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на днешното правителствено заседание. Тя изрази опасенията си, че в резултат на предстоящото снеготопене проблемът значително ще се задълбочи през пролетта и началото на лятото.

Още по темата

 

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се предприемат всички мерки, независимо от финансовата им стойност, за да се предотвратят възможни бедствия, съобщават от правителствената информационна служба.

 

"Изразявам опасенията си, че през Комисията по бедствия и аварии с този бюджет, който е наличен, едва ли ще можем да възстановим ситуацията от преди бедственото положение. Тук не говорим за превенция, която е изключително необходима, тъй като изводите от бедственото положение сега, от 1 февруари, показаха, че там, където има изградена защитна инфраструктура, тя е изпълнила предназначението си и проблемите дойдоха там, където липсват такива подпорни стени, укрепвания на свлачища. И предвид планинския регион и предвид на това, че автомобилният транспорт е единственият възможен за Смолянска област, притесненията ми са сериозни", обясни областният управител на Смолян Недялко Славов.

 

"Виждам усилията да се мобилизират и европейски средства по фонд "Солидарност", по "Околна среда", но има някои места, за които изключително бързо трябва да се решават проблемите. Споменавам и подпорните стени при Тешел, които се срутиха, има и опасност пътят Девин – Доспат да остане откъснат. Това са въпроси, които спешно трябва да ги разрешаваме", заяви Славов.

 

"И аз бях, и министърката беше и с Горанов и Ананиев сме провели всичките тези разговори. За съжаление, всичко това струва много пари. Затова – поетапно. Неотложните са основните пътни артерии и затова, виждате, че полагаме огромни усилия. Както се казва, аз давах зор събота и неделя да взривяваме, само че си има законови изисквания. Трябва да се събере комисия, алпинисти, взривове – в смисъл, не може да ги пришпориш да стане по-бързо, защото може да стане друга беля. И с пълното разбиране за трудностите, които налагаме на хората не само в тези региони – и във Врачанския регион, и навсякъде така ще действаме", почерта премиерът Бойко Борисов.