Ще се ползва военна техника за унищожаване на флотата на трафикантите

 

800 загинали - толкова са жертвите на кораба с бежанци, който потъна в Средиземно море край Италия. Възниква въпроса кои са виновните за трагедията на „втория Титаник”, както го нарекоха медиите.

 

Оцелелите от злополучното пътуване бяха настанени в център за оказване на първа помощ. Двама от тях обаче бяха арестувани. Те бяха разпознати като организатори на трагичното пътуване. 

Още по темата

 

Арестуваните са сириец и тунизиец. При полицейска акция властите в Италия арестуваха още 24 души, обвинени за трафик на хора, които са действали от територията на Италия.  

 

За да пресече трафика на хора и да предотврати подобни трагедии в бъдеще, Брюксел прие спешни мерки. Ще се ползва военна техника за унищожаване на флотата на трафикантите, Италия и Гърция ще създадат имиграционни центрове, нелегалните имигранти ще бъдат бързо репатрирани, а службите  Европол и Евроджуст ще работят в тясно сътрудничество.

 

Някои от оцелелите разказват, че са успели да се задържат на повърхността на морето, захващайки се за телата на вече загинали хора. От техния разказ стана ясно, че плавателният съд се обърнал не само заради струпване на хора в единия му край, а защото управляващите го трафиканти са скочили в морето, оставяйки го да се блъсне в притеклия се на помощ товарен кораб.
 

В четвъртък лидерите на ЕС ще се съберат, за да обсъдят мерки за пресичане на трафика с имигранти в Средиземноморието. Италия ще настоява за създаване на международна сила за контрол на африканските пристанища и за резолюция на ООН, която да позволи да се атакува флотата, използвана от трафикантите за превоз на имигранти.

 

Информация: Антоанета Николова