Всеки може да помогне с SMS на номер 1466 за всички мобилни оператори

 

1 400 000 души изпитват остра нужда от храна в Непал. Помощи от цял свят вече пристигат в опустошените райони. Български екипи също са готови да помагат.


15 доброволци на Българския червен кръст са в готовност да заминат веднага за Непал. Сред тях има 11 планински спасители - водачи на кучета, специално обучени да издирват затрупани хора. Стоян Стоянов е водач на кучето Аргон, с което са заедно от три години.


„Кучетата са обучени по такъв начин, че те не обръщат внимание на хората, които се движат и които са върху развалините. Насочват се по миризмата и ни показват на нас местата, където може да има хора”, обясни Стоян Стоянов - планински спасител, водач на куче.


Нашите спасители са подготвени за ситуацията в Непал. Знаят, че разрушенията на сградите са започнали от основите на жилищата, наясно са и с типа строителство там.


„Преобладават повечето постройки, изградени от кирпич. След силен трус буквално се разсипват като захарни кубчета. За съжаление, този тип земетресения не дава шанс на хората, които са били вътре в сградите”, казва Райчо Тодоров - инструктор в БЧК.


ООН, Съединените щати и Велкобритания отделиха 35 милиона долара в подкрепа на бедстващите. Европейският съюз изпрати 3 милиона долара помощ. Пристигат палатки, фенери, завивки, тонове храна и вода. Израелски и китайски спасителни екипи търсят оцелели сред развалмините.


„Винаги когато спасиш един човек - винаги си много превъзбуден! Трябва да има хора, които да правят това нещо”, на мнение е Стоян Стоянов - планински спасител, водач на куче.


„Обяви ли се часът хикс, ние винаги сме там където ни искат”, категоричен е Райчо Тодоров - инструктор в БЧК.


За своята работа нашите спасители не получават заплащане, както повечето си колеги в чужбина.


Всички ние също можем да се включим в помощ на пострадалите като изпратим SMS на стойност 1 лев на номер 1466 за всички мобилни оператори.


Повече по темата гледайте във видеото.