Тази вечер започва 68-ото издание на филмовия фестивал

 

Треска за кино в Европа. Тази вечер започва 68-ото издание на филмовия фестивал в Кан. Световноизвестни актьори и режисьори вече са на Лазурния бряг в очакване на едно от най-големите киносъбития на годината.

 

68-ят кинофестивал в Кан ще отдаде специална почит към актрисата Ингрид Бергман по повод стогодишнината от рождението й. Огромен плакат с нейния лик е издигнат над световноизвестния булевард „Ла Круазет", където вече се събират тълпи от фенове. 

 

За първи път в историята си форумът ще бъде открит от филм, режисиран от жена. Това е драмата „С високо вдигната глава", с участието на френската киноикона Катрин Деньов. 

 

Общо 19 заглавия ще претендират за "Златната палма". В  журито влизат братята Коен и актьорите Джейк Джиленхол и Сиена Милър.

 

Едно от най-коментираните заглавия в тазгодишната селекция е филмът „Карол”, описващ любовната история между две жени. В главната роля е Кейт Бланшет, която скандализира с признанието, че в реалния живот също е имала отношения с жени. Под прицела на критиците попада и актрисата Натали Портман, която ще направи режисьорския си дебют с филма „История за любов и мрак".