Лидерът на сръбските националисти се зарече скоро да вземе властта

Лидерът на сръбските националисти Воислав Шешел запали хърватския национален флаг пред посолството на Загреб в центъра на Белград. Полицията не позволи на Шешел и неговите привърженици да се приближат до хърватската дипломатическа мисия.

 

Шешел нарече Хърватия "усташка държава, а хърватите народ, който 900 години не е могъл да създаде собствена държава". Според него през 20-ти век Хърватия на два пъти, с помощта на Западна Европа се е опитала да създаде тази фалшива държава, която е извършила геноцид над сръбския народ. "Слава на бога много скоро ще вземем властта и ние ще решаваме по кой път да върви Сърбия. Няма да признаем Хърватия докато Сръбска Крайна е окупирана от тях", каза още Воислав Шешел. Множеството скандираше срещу сръбския премиер Александър Вучич и издигна плакати с надпис: Шешел, сръбски юнак.

 

БГНЕС припомня, че Воислав Шешел прекара над 12 години в ареста на Международния трибунал за военни престъпления в Хага. Той бе пуснат временно на свобода в края на миналата година.

 

Хърватия отбеляза вчера 20-годишнината от победоносната операция "Буря" срещу сръбския национализъм. За пръв честванията бяха в град Книн, където се събра цялото държавно ръководство и бяха пуснати 2000 гълъба. В града бе открит и паметник на Франьо Туджман, основателят на съвременната хърватска държава. По време на войната Книн бе като столица на самопровъзгласилата се Сръбска република Краина. Тя бе част от част от Хърватия. Загреб си я върна благодарени именно на операцията "Буря" през август 1995 година. В резултата 200 000 сърби избягаха от областта.