Белгийски имам е посветил живота си да научи децата да разбират Корана

След кървавите атентати в Париж, в Европа се заговори за огромния проблем с радикализацията на млади хора. Оказва се, че в Белгия 10-годишни деца са изложени на идеологията на ИДИЛ, твърдят експерти.

 

Но един учител по ислям е посветил живота си да научи децата да разбират правилно Корана. Имам Сюлейман Ван Аел преподава извънредно след часовете. Днес той пита децата дали случилото се Париж е в името на исляма. 


"Някои хора правят лоши неща, но смятат, че извършват добрини", казва духовникът пред Си Ен Ен.

 

Той ръководи програмата „Мюкюлмански ценности“ в белгийския град Антверп. След атаките в Париж и основната роля на белгийските джихадисти в тях, неговото призвание придобива нови измерения.


Имам ван Аел е приел Исляма преди 20 години. От тогава Белгия се е превърнала в Кота нула за радикалния ислям, разпространяван в Европа. Страната дава най-голям брой бойци на ИДИЛ на глава от населението, а 9-10- годишни деца са изложени на влиянието на джихадистите, които често са техните по-големи братя. 

 

Целта на програмата е да се противопостави на радикалните послания, на които децата са изложени. Следващият месец имамът мести курсовете си в нова сграда с капацитет 300 ученици. Но и там за него няма да има сигурност, защото той често е бил мишена на ИДИЛ.