Промените в Конституцията вече са факт

 

Променена Конституция и номинация за нов правосъден министър. На малко министри се случва да заемат пост в три различни правителства. Сега обаче ще има точно такъв случай. Премиерът предложи за наследник на Христо Иванов кандидатурата на Екатерина Захариева - вицепремиер в служебните кабинети на Марин Райков и на Георги Близнашки. И в двете досега тя отговаряше за регионалната политика. От петък се предполага, че ще поеме правосъдната. В момента Захариева е началник-кабинет на президента Росен Плевнелиев.

 

След цяла година работа по правосъдната реформа се оказа, че тя тепърва започва и то с нов министър.

 

„Приех това, защото считам, че е важна реформа и защото получих уверения, че ще има реални стъпки”, коментира Екатерина Захариева. 

Още по темата

 

Кандидатурата й първо беше внесена в парламента, после показана на министрите, след това на депутатите, а гласуването й е насрочено за петък. 

 

"Работил съм с Екатерина Захариева и знам нейния административен опит и характера й. Заедно с всички колеги, разглеждайки кандидатурите, решихме, че тя би се справила”, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

 

Всичките колеги от управляващото мнозинство се събраха в парламента, за да се запознаят с бъдещия министър. Сред тях беше и един единствен настоящ министър – Петър Москов.

 

Камъкът беше хвърлен в градинката на съпартийците от ДСБ, които не бяха поканени на министерското представяне. 

 

„Г-жа Захариева политически е известна с това, че в два служебни кабинета е заемала ресор, за който няма кандидат. Това за мен означава, че ГЕРБ няма кандидат за министър на правосъдието”, коментира Радан Кънев. 

 

Очертава се да няма и 11 депутатски гласа в своя подкрепа - толкова се преброиха новите опозиционери от Реформаторския блок при гласуването на конституционните промени. Дали заради това, или друго премиерът реши да угоди на останалите 12, които са му верни. 

 

"Искаме да преформатираме коалиционното споразумение, за което подчертавам, че промяна в Конституцията няма в него”, заяви още Борисов.

 

Именно това поискаха вчера четирите партии от блока, за да запазят подкрепата си за правителството. Какво ще бъде разписано в новото споразумение, очевидно ще е въпрос на нов кръг предколедни срещи и преговори.

 

Причините да се стигне до избор на нов правосъден министър и до трусовете в управлението бяха именно промените в Конституцията, заради които Христо Иванов подаде оставка, а част от Реформаторския блок излезе в опозиция. Въпреки това новите текстове бяха приети днес със 189 гласа на депутати от всички парламентарни групи без БСП. Реформаторите-опозиционери пък бойкотираха вота.

 

Дали промените в Конституцията доказаха воля за истинска съдебна реформа, или пък триумф на задкулисието за запазване на статуквото - споровете по темата продължават.

 

Темата за съдебната реформа и новото коалиционно споразумение продължаваме утре. Лидерът на ДПС Лютви Местан ще гостува на "Здравей, България".