Повече от половината са от Белгия, Великобритания, Франция и Германия

Около 4000 европейци са пътували към Сирия и Ирак, за да се присъединят към екстремистки групи като чуждестранни бойци. Повечето от тях са само от четири страни на Европейския съюз, съобщават БГНЕС и АФП. 

Още по темата

 

Между 3922 до 4294 чуждестранни бойци са страни членки на ЕС. От тях 2838 са дошли от Белгия, Великобритания, Франция и Германия, сочи Международният център за борба с тероризма в Хага, който е събрал данни от 26 държави на ЕС. Около 30 % са се завъртали в своите страни, а около 14 % са загинали на бойното поле.

 

Центърът сочи, че "няма ясен профил" на чуждите наемници. Около 17 % от групите са били жени, като приблизително 23% са приели исляма. Повече от 90 % идват от големите метрополиси, някои от квартали, в които се е развивал "процеса на радикализация". Често в тази среда са се формирали приятелски групи, с които заедно са тръгвали за Сирия и Ирак.

 

В доклада се сочи, че Белгия е с най-голям брой чуждестранни бойци на глава от населението в Европейския съюз. Центърът съобщава, че между септември 2014 г. и септември 2015 г. около 30 000 чуждестранни бойци от около 104 страни са се били в Ирак и Сирия.