Бунт срещу беззаконието или дирижиран сблъсък?

 

Въпреки празниците и струпването на огромен брой полицейски части, недоволните хора отново излязоха по улиците на Раднево. Протестът на Гергьовден вечерта протече без напрежение и сблъсъци с полицията, а всичко приключи малко преди 22.00 часа. Водните оръдия, които още вчера бяха разположени на два поста пред ромската махала обаче отново бяха в готовност в случай на размирици.


Местните казват, че ромският квартал е малък – около 60-70 къщи и почти няма роми, които да са останали тук. Според тях повечето роми са отишли в съседни села или при познати, но никой не желаел да стои в Раднево по време на протестите.

 

„Имахме една ромска декада. Десет години наливаха пари за този етнос. Нито станаха по-образовани, нито по-социализирани, нито си намериха работа. Всъщност похарчиха се една голяма сума пари, която някои ромски лидери усвоиха и в крайна сметка нищо не се реши. Аз не се притеснява, когато хората казват явно, че отиват да протестират. Притеснявам се от това да стане сблъсък, който ще доведе до отмъщение и ние ще им се молим да спрат, коментира в студиото на „Събуди се” Емил Димитров – Ревизоро, депутат от Патриотичния фронт.

 

„Ключовата характеристика е опит да решиш проблема чрез насилие. Това е едно от основните неща, по които разпознаваме гетото, освен хроничната безработица, бедност и т.н. И относно този случай, искам да кажа, че понеже обикновено обвиняваме държавата за всичко, полицията се справи съвсем прилично. Тези проблеми са там от десетилетия. Толерирането на гетото е социален проблем”, коментира Харалан Александров, социален антрополог.

 

От своя страна Илия Илиев, депутат от ДПС коментира, че в България досега няма нито един осъден за расова омраза.

 

 

Протестът на Гергьовден премина спокойно. Отново можеха да се чуят викове „Българи, юнаци!” и искания за справедливи наказания за виновните за показния побой на пътя преди дни.

 

Един човек беше задържан заради обида на униформен. Това ядоса протестиращите и те се насочиха към районното управление на полицията с викове „Не от нас трябва да пазите”.

 

Припомняме, че конфликтът тръгна от спречкване на пътя между роми и българи, после - търсене на сметка от едната страна, после – организиран протест от другата страна.

 

Припомнете си повече по темата: