Десетки хиляди българи без легален статут в САЩ са вече под прицела на новия президент

В Съединените щати от няколко дни има протести срещу указа на новия президент Доналд Тръмп, с който забранява влизането в страната на жители от седем, предимно мюсюлмански страни. Това е поредният от серията му антиимиграционни укази, които изглежда създават страх у имигрантите - особено тези, които нямат легален статут. Сред тях са и десетки хиляди българи. 

По темата

Само с един подпис Доналд Тръмп може да обърне живота на милиони и изглежда, че не се притеснява да го прави, без да се замисля за последствията.

Десетки хиляди българи, които са без легален статут в Америка, са вече под прицела на новия президент. Досега те бяха под закрилата на разпоредбите на Обама.

Облекченията за тях вече не важат. Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки задържан, дори и за дребно престъпление, като каране в нетрезво състояние, например.

Президентът заплаши, че ще спре парите на градове-убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.

"Българите без статут остават притеснени", казва адвокат Кристина Крилчева. Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи.

Междувременно във Великобритания близо 1,4 милиона души се подпиха в петиция до момента да спрат официално посещение на Тръмп в страна. Миналата седмица той получи покана от кралицата.

В английския парламент тече разгорещено обсъждане на въпроса, а някои депутати сравниха Тръмп с италианския диктатор от Втората световна война Мусолини, а управлението му - с тирания.

Срещу решението на Тръмп се изправиха почти всички големи бизнеси в САЩ. 

Репортер: Ясен Дараков