Очаква се окончателният изход на делото да бъде определен от Върховния съд

Поредна съдебна инстанция в Съединените щати потвърди временната отмяна на антиимигрантския указ. Апелативният съд в Сан Франциско отхвърли опита на президента Доналд Тръмп да забрани влизането в страната на граждани от седем предимно мюсюлмански страни.

По темата

Според тримата съдии по делото правителството не е представило никакви доказателства за заплаха срещу националната сигурност или за това, че гражданин на някоя от седемте страни е извършил терористична атака в Съединените щати.

Президентът отговори на това решение, като заяви в Twitter: „Ще се видим в съда, сигурността на нацията ни е изложена на опасност. Демократите в Конгреса очаквано изразиха задоволство”.

Това обаче съвсем не е единствената тема, която предизвиква критики към администрацията на Тръмп. Съветничката му Келиан Конуей беше обвинена в нарушаване на етичните правила. В телевизионно интервю тя поощри продажбите на продуктите с марката на Иванка, дъщеря на Доналд Тръмп.

„Купувайте нещата на Иванка – това искам да ви кажа! Аз самата ще си вземе няколко днес. Това е прекрасна линия. Самата аз имам няколко неща от нея. Ще направя безплатна реклама тук - купувайте днес, всички”, призова Келиан Конуей.

Самият Доналд Тръмп разкритикува по-рано решението на веригата от магазини за луксозни стоки „Нордстром” да спре да продава стоки от линията облекло на дъщеря му. От веригата универсални магазини обясниха решението си със слабото търсене на марката.