В района беше обявена незабавна евакуация

Масова евакуация заради опасен язовир. Почти 200 000 души живеещи в подножието на най-високия язовир в САЩ спешно трябва да напуснат домовете си. Причината - преливникът е пред срутване.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Проблемният язовир "Оровил" в Северна Калифорния е с два преливника - основен и авариен. Но и двата имат проблеми. След като миналата седмица в основния се появи огромна дупка, сега в аварийния е била открита пукнатина, която застрашава да го срути.

По темата

Ако аварийният преливник поддаде, огромно количество вода може да помете ниските части на град Оровил и няколко села край река Федър. Обемът на водата в язовира се оценява на над 4,3 милиарда кубически метра.

Около 14.30 часа българско време местните власти обявиха, че очакват до час преливникът да се срути. Опасността принуди властите да започнат спешна евакуация на жителите на целия район.

От мегафони полицаи призоваваха хората да напуснат домовете си и повтаряха непрекъснато "Това не е учение".

След евакуацията на хората, започна и опита да бъде овладяна ситуацията.

 Място за оптимизъм има - експертите успяха да намалят притока на вода към язовира.

Освен това  изпускането на вода е увеличено до 2,8 хиляди кубически метра в минута, а хеликоптери и багери пълнят с камъни пукнатината в преливника.

Според шерифа ерозията на аварийния преливник може да доведе до „неконтролируемо изпускане на водата от езерото Оровил”.