Евродепутатите задължиха ЕК да подготви подобна препоръка в срок от два месеца

Европейският парламент прие резолюция, с която призова Европейската комисия да препоръча връщането на визите за гражданите на САЩ.

По темата

Причината е липсата на реципрочност с гражданите от 5 европейски страни между които и България. Останалите страни с визов режим за САЩ са Полша, Румъния, Хърватия и Кипър.

До момента ЕК се въздържа от налагането на визи на граждани от САЩ, за да не предизвика проблеми в отношенията и заради икономическите последствия за Европа. Сега обаче е задължена да изготви резолюция за това в срок от 2 месеца.

Преди да стане закон, подобно решение трябва да мине на одобрение от Европейски съвет и да се върне в парламента за гласуване. Процесът може да отнеме месеци, а и малко вероятно е да се стигне до такава мярка, отчитат наблюдатели в Брюксел.

Комисията предпочита дипломатическия подход на преговори с Вашингтон.

Гражданите на останалите европейски страни посещават Съединените щати като туристи без визи, но със задължителна регистрация, изискваща одобрението на американските власти, обхващащо серия от проучвания. За продължителен престой както европейските, така и американските граждани, имат нужда от отделно разрешение за легален престой в съответните страни.