За това сигнализираха студенти, потърпевши от абсурдната схема

9 юни - изпитна сесия в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Второкурсници се явяват на изпит по Геоикономика и регионално развитие, както е по график. Изпитът обаче протича по необичаен начин.

Преподавателката Соня Докова закъсня с 30 минути. След като зададе темите, обяви, че хората, които искат да получат "Среден 3", могат да си оставят празните листи и да получат тази оценка”, разказа студентката Ангелина Георгиева.

По темата

В онзи момент около 80-90% от явилите се на изпита решават да напуснат залата и да си подсигурят взимането на изпита по възможно най-лесния начин.

Предложенията на преподавателката обаче не свършват дотук.  

Продължихме да пишем и след още 10 минути тя отправи предложение хората, които искат четворка, да направят вече познатата процедура с оставянето на работата пред нея с книжката и да напуснат”, казва друг студент Кезим Медев.

Тогава в залата остават едва четирима души.

Двама от тях бяха отстранени, защото си казаха нещо, преподавателката прецени, че това е предпоставка за преписване и им каза: „Ако искате тройки, по-добре излезте”. И те приеха”, казва Кезим.

Една от десетките студентки, които излизат с взет изпит, след като е предала празен лист,   разказва за необичайната практика, но без да показва лицето си пред камерата на „Здравей, България”. 

Срамувам  се! Реших, че това е просто един взет изпит и излязох. След около 10 минути вече ни бяха изнесени книжките от залата и ни бяха нанесени оценките”, казва момичето.

Останалите в изпитната зала до края на препитването студенти обаче получават двойки.

Веднага след изпита, Кезим, който е и част от Студентския съвет, опитва да потърси правата си в университета. Тогава обаче научава, че трябва да подаде жалба до ръководителя на катедрата. А въпросният човек се оказва самата Соня Докова.

В крайна сметка студентите написали писмо до ректора на университета с искане преподавателката да бъде уволнена дисциплинарно. „Аз нямам проблем с оценката, имам проблем с преподавателя, със скандалния начин, по който бе проведен изпитът”, обясни Кезим.

Трябва да се промени образователната ни система и такива неща просто да не се случват”, категорична е Ангелина.

От УНСС признаха, че нарушения в провеждането на изпита са открити. „Проверили сме една част от писмените работи, има такива, които не са развили въпросите и им е поставена оценка „Слаб 3” въз основа на техния текущ контрол ,но има определени нарушения”, съобщи заместник-ректорът доц. д-р Миланка Славова.

Междувременно проф. Соня докова поиска прекратяване на трудовите си правоотношения с университета. Искането й е било уважено и вече не е преподавател в УНСС. 

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.