През есента на миналата година цените са били със средно 3% по-ниски отколкото са сега

Българинът живее по-скъпо през 2017 г. През есента на миналата година цените са били със средно 3% по-ниски отколкото са сега.

За последната година у нас най-много са се покачили цените в хранителния сектор. Млечните продукти са скочили с 10%, яйцата пък са с 29% по-скъпи и стигат до 40 стотинки за бройка.

Защо у нас храната е по-скъпа и по-некачествена от тази в Западна Европа?

Може ли да се говори за покачване на инфлацията в този случай? Специалистите успокояват, че няма такава опасност, защото за сметка на храните, други сектори свалят цените. Самолетните билети, туристическият и ресторантьорският бранш поевтиняват.

Доходът на Димитър Младенчов от Монтана не се е промени последната година. Цените в магазина обаче са се покачили.

„Реално погледнато проблемът не са цените, а проблемът са доходите”, заявява Димитър Младенчов.

„Ако вземем яйцата, можем да си обясним този скок на цените с проблема с фипронил. Буквално бяха унищожени милиони яйца в Западна Европа. И тъй като търсенето на този продукт си остава постоянно, кризата формира дефицит. И това се отразява върху цената”, обясни Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители”.

Детски сок в София е 147% по-скъп от същия в Берлин

През 2017 г. портфейлът на българина се изпразва по-лесно, отколкото през изминалите няколко години, сочат анализаторите.

„Последните години се радвахме на дефлация, което от гледна точка на потребителите е радостно, т.е. ти можеш със същите пари да си купиш повече неща. Вече не е така. Сега се очаква да минем към инфлация, умерена но инфлация. Това не би било проблем ако доходът расте по-бързо”, обясни Десислава Николова от Институт за пазарна икономика.

През 2017 г. средната брутна работна заплата е 1064лв., което е ръст с малко над 11,5%  спрямо миналата година. Въпреки това заплатите у нас остават далеч от средните за Европа.

До края на годината се очаква цените на основните хранителни продукти да останат на сегашните си нива.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.