"Не трябва да допуснем израело-палестинският конфликт да се превърне в религиозен конфликт", коментира Николай Младенов

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТИТЕ В АРАБСКИЯ СВЯТ

В Стария град на Йерусалим и около него днес се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА.

Хиляди палестинци се включиха в обявения днес "ден на гнева", пише БТА.

След края на молитвите в джамията Ал Акса в Йерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки "Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица", а също и "Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников". 

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души.

Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус, предаде ТАСС.

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.

В центъра на Аман протестиращите скандираха "Йерусалим е арабски" и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Йерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу "ционистката атака". Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства. Никога не може да има посолство в Ерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава, заяви Мохамед Механа.

До късно снощи на много места в Близкия изток имаше напрежение. Стотици излязоха по улиците на Йорданската столица Аман. Напрежение имаше и пред посолството на Съединените щати в турската столица Анкара. По-късно днес съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание.

НА ЖИВО ОТ ЙЕРУСАЛИМ: Обявиха петък за ден на гнева

Свещеният град започна деня си с молитва и мир. Стената на плача и джамията Ал Акса са свещени места за евреи и мюсюлмани. Точно заради тях обаче решението на конфликта между палестинци и израелци изглежда почти невъзможно.

Денят на гнева поставя крехкото разбирателство на карта. През последната половин година спокойствието в Израел увеличи броя на туристите с близо 2 милиона. Затова днес и те се молят за бъдещето на страната.

Думите към бога ще срещнат решимостта на палестинците. Хиляди се очаква да изпълнят след броени часове улиците на Източен Йерусалим, западния бряг и Ивицата Газа.

Как ще се отрази на България решението на Тръмп за Йерусалим?

„Не страхуваме от нищо. Това, което се случи не е правилно. Не сме притеснени, не сме уплашени, не се страхуваме от нищо. Ще защитим правата си. Готови сме на всичко”, категоричен е Амир.

В очакване на конфликта са всички в града – дори и тези, които нямат пряка връзка с него.

„От 50 години е все така. Вече не знаем какво ще се случи. Никога не съм се страхувал. Били сме убивани и преди, много пъти. Не ме е страх дори и от смъртта”, казва Сакис.

Заради очакваните сблъсъци межди израелци и палестинци Външното ни министерство препоръча на българските граждани да избягват пътуване до Йерусалим, Витлеем и палестинските територии. Хиляди обаче са българите, които живеят тук.

Позицията на страната ни е в унисон с тази на повечето страни-членки на Съюза.

„Със сигурност има опасност случилото се да прерасне в нещо по-голямо. Надявам се да не се стигне до насилие. Не мисля, че няма опасност, но тук събитията могат да се възпламенят за минути”, на мнение е Максим Делчев.

Според българина тезата, около която враждуващите страни ще се обединят, е ясна:

„И за мен, и за хората тук по-важният въпрос е кога ще бъдат възобновени мирните преговори – отколкото дали сградата на посолството ще е в Тел Авив или Йерусалим”, казва Максим.

Палестинският президент отказа да приеме вицепрезидента на САЩ

Очаква се масовите протести да започнат след обедната молитва.

„Основната ни задача днес е да предупредим международната общност, че най-непосредствената заплаха в момента е от ескалация на напрежението. Очакваме днес и през следващите няколко дни да видим дали политическите декларации и мирните протести ще се превърнат в повод за сблъсъци не само тук, в Израел и окупираните палестински територии, но и в целия Близък изток. Опасността е сериозна и основният риск, който съществува пред всички нас, е да допуснем израело-палестинският конфликт да се превърне от национален в религиозен конфликт и по този начин да стане част от общия хаос, който в момента цари в Близкия изток”, коментира специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов.  

Ще има ли конфликт след признаването на Йерусалим за столица на Израел?

По думите му най-сложният въпрос за решаване е Йерусалим.

„За еврейския народ Йерусалим винаги е бил част и ще бъде част от тяхната култура, центърът на техния живот. За палестинците обаче тук също е центърът на техния живот. През последните години, особено в Източен Йерусалим, много от палестинците се чувстват изолирани”, добави Николай Младенов.

„Основната ни задача е да продължим дейностите по хуманитарното подпомагане на населението, основно за Ивицата Газа, защото там положението е най-тежко. Да предупредим международната общност, че не трябва да се отклонява от плана за мир, въпреки емоциите от сегашното състояние, и да подпомогнем нашите партньори – американците, Русия и Европейския съюз, отново да върнем ролята си на медиатори между Израел и Палестина”, каза още Младенов.  

„Приветствам декларацията на нашето външно министерство, която беше много балансирана, много точна, че всичко трябва да бъде поставено на масата на преговорите и докато двете страни не се договорят, не трябва да приемаме никаква позиция. Двете страни трябва да се договорят”, коментира в предаването "Здравей, България" арабистът проф. Владимир Чуков. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.