Палестинци и израелци у нас следят с тревога събитията

Решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел нажежи страстите. Палестинци и израелци, които живеят у нас, следят с тревога развоя на събитията.

Тази криза може да се отрази и на България в контекста на отражението, което ще има върху Европа. Позицията на страната ни е в унисон с тази на повечето страни-членки на Съюза.

На обратно мнение обаче са например в Чехия, където обмислят да последва примера на Съединените щати, а това, според заплахите на палестинците, означава война. За израелците пък означава мир.

Полюсните реакции не само на основните герои в конфликта, но и на света. Трудно може да се очертае дори близкото бъдеще на Близкия Изток. Едните са  сигурни,че това е началото на нова жестока война, другите - че това е началото на дългоочакван мир.

Йерусалим е ябълка на раздора от години. Израел настоява, че това е негова вечна и неделима столица още от древни времена. А палестинците виждат Източен Йерусалим като столица на своята бъдеща палестинска държава. В тази посока се движеше и концепцията „две държави-два народа”, която пазеше крехкия баланс и зад която като застана светът. С решението си обаче, смятат анализатори, Тръмп обезмисля преговорите.

„Тук трябва да се запитаме каква ще е мотивацията на Палестина да участва в мирни преговори, като този въпрос вече е решен”, смята международният анализатор Мартин Табаков.

Решението на американския президент на пръв поглед трябваше да е американска подкрепа за Израел. Според анализатори обаче е по-скоро непремерена услуга за Палестина.

Според коментаторите двете основни фракции в Палестина оставили различията и се обединили срещу Израел и Съединените щати. Във вътрешнополитически план обаче Тръмп си осигурил електоралното одобрение.

„Това със сигурност ще го бонифицира в САЩ, защото признаването на Йерусалим за столица на Израел едно от нещата, които са много характерни за Републиканската партия”, казва Табаков.

ВИЖТЕ РЕАКЦИИТЕ НА СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ СЛЕД РЕШЕНИЕТО НА ТРЪМП

Проблеми ще последват и за Европа. Не само заради заплахите на Палестина,че няма да простят. Но и заради последиците, които Европа добре познава при всеки конфликт в Близкия Изток.

„Йерусалим е свещен град и територия за трите световни религии. Всяко решение за оспорвания статут трябва да бъде в рамките на дипломатически преговори между палестинския и израелския  народ, както и ООН.

Главното мюфтийство също излезе с позиция. То изрази безпокойството си от възникналия конфликт и предупреди, че световният мир е в огромна опасност.

"Близкият изток е буре с барут, а фитилът е Йерусалим. Във времена, в които светът е толкова нестабилен, а глобалният тероризъм е във възход,  тази постъпка би подхранила фанатизма и насилието. Едностранните актове няма да спомагат мирното разрешаване на конфликта, който датира от десетилетия и търси решение", обявиха от Мюфтийството, като призоваха световните лидери за диалог под егидата на ООН.   

Междувременно, външното ни министерство и посолството в Тел Авив предупредиха за публични демонстрации и локални прояви и предупреди сънародницните ни да избягват пътувания до Йерусалим и Витлеем, както и в Палестинските територии, освен при крайна необходимост.

"Предвид възможността за публични демонстрации и протестни прояви и в други държави от Близкия изток и Северна Африка, призоваваме българските граждани, пребиваващи в региона, да проявяват повишена бдителност и да избягват публични места с масово струпване на хора, да се осведомяват за обстановката и да изпълняват стриктно указанията на властите", казват от министерството. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.