Заради скандала Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание

За ден на гнева е обявен днешният петък заради признаването от Съединените щати на Йерусалим за столица на Израел. Заради това решение имаше остри реакции на много места по света.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание днес.

Очаква се след петъчната сутрешна молитва хората да тръгнат по улиците на Източен Йерусалим, по западния бряг, както и на Ивицата Газа и да излязат на най-масовите протести след обявяването на решението на американския президент Доналд Тръмп да премести столицата на Израел в Йерусалим. 

Как ще се отрази на България решението на Тръмп за Йерусалим?

„Имаше един план, който беше предложен на палестинците, защото 22 години там нищо не става. В него е записано, че палестинците ще се съгласят на малко повече от 50% от територията на западния бряг на река Йордан, плюс Ивицата Газа. Проблемът е къде точно да бъдат тези територии”, коментира в студиото на „Здравей, България” арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му никога Израел не е бил толкова близо до признаване от арабските държави. Ключът към установяване на дипломатически отношения са палестинците. Докато няма палестинска държава, няма да има установяване на дипломатическите отношения с Израел.

„Приветствам декларацията на нашето външно министерство, която беше много балансирана, много точна, че всичко трябва да бъде поставено на масата на преговорите и докато двете страни не се договорят, не трябва да приемаме никаква позиция. Двете страни трябва да се договорят”, коментира още проф. Владимир Чуков. 

Тази криза може да се отрази и на България в контекста на отражението, което ще има върху Европа. Позицията на страната ни е в унисон с тази на повечето страни-членки на Съюза.

На обратно мнение обаче са например в Чехия, където обмислят да последва примера на Съединените щати, а това според заплахите на палестинците означава война. За израелците пък означава мир.

Полюсните реакции не само на основните герои в конфликта, но и на света. Трудно може да се очертае дори близкото бъдеще на Близкия изток. Едните са сигурни,че това е началото на нова жестока война, другите - че това е началото на дългоочакван мир.

Йерусалим е ябълка на раздора от години. Израел настоява, че това е негова вечна и неделима столица още от древни времена. А палестинците виждат Източен Йерусалим като столица на своята бъдеща палестинска държава. В тази посока се движеше и концепцията „две държави - два народа”, която пазеше крехкия баланс и зад която като застана светът. С решението си обаче, смятат анализатори, Тръмп обезмисля преговорите.

Палестинският президент отказа да приеме вицепрезидента на САЩ

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.