„Ал Кайда” призова последователите си да атакуват САЩ и техните съюзници

Ден на гнева в Близкия изток. Хиляди палестинци по улиците на Йерусалим. Сълзотворен газ, сблъсъци със силите на реда и ранени.

„Хамас” поиска нова интифада. А „Ал Кайда” призова последователите си да атакуват САЩ и техните съюзници. 

Тази вечер ракета е била изстреляна от Газа по територията на Израел. Тя е прихваната във въздуха. Няма информация за жертви. 

НА ЖИВО: Протести и ескалиращо напрежение в Йерусалим (ВИДЕО+СНИМКИ)

ООН търси изход от кризата.

Протести избухнаха в Западния бряг и ивицата Газа. И обхванаха целия арабски свят.

Не подминаха и Йерусалим. В мига, в който свърши обедната молитва, започнаха и сблъсъците.

НА ЖИВО ОТ ЙЕРУСАЛИМ: Обявиха петък за ден на гнева

Малко след началото на протестите напрежението ескалира. Полицейските сили се опитваха да отделят протестиращите от другите хора по улиците.

„Ще продължаваме да сме тук, всеки ден, докато нещо не се промени! Промяната няма да дойде от Доналд Тръмп или от някое друго официално лице, защото всички те ни изоставиха много отдавна. Просто ще продължим да съществуваме, да бъдем тук”, заканиха се протестиращи.

Как ще се отрази на България решението на Тръмп за Йерусалим?

 Протести имаше на различни места в Йерусалим. Най-критичната точка обаче се оказа Дамаската порта – един от входовете към стария град.

„Това е фалшив мир. Нищо не се случва наистина. Палестина даде земята си на израелците, а в замяна не получи нищо. Защо – защото така показа слабост, ако бяхме показали сила, това нямаше да се случи”, гневяха се протестиращи.

Ще има ли конфликт след признаването на Йерусалим за столица на Израел?

Равносметката – 200 ранени и двама загинали в ивицата Газа.

Недоволните се заканиха да излизат по улиците всеки ден – докато Доналд Тръмп не оттегли решението си.

„Опасността е сериозна и основният риск, който съществува пред всички нас, е да допуснем израело-палестинският конфликт да се превърне от национален в религиозен конфликт и по този начин да стане част от общия хаос, който в момента цари в Близкия изток”, коментира пред NOVA специалният координатор на ООН за Близкия изток Николай Младенов.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.