На днешния ден преди 20 години е пуснат първият участък на метрото

„Знаковият проект за метрото продължава”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на отбелязването на 20-ата годишнина от пускането в експлоатация на първия участък от софийското метро в станция "Константин Величков".

20 години железница под земята в София

На днешния ден преди 20 години е пуснат първият участък на метрото - от метростанция "Сливница" до станция "Константин Величков" с дължина 6 км и с пет метростанции.

„Днес имаме 40 км метро, две метролинии и сме на средата на строителството на третата. Получаваме огромна подкрепа то да се развива”, посочи Фандъкова.

Тя припомни, че строителството му започва още през 1978 година. До 2003 г. са построени първите 10 километра, като темпът на строителство първоначално е около 380 метра на година. Днес се строят по над 3 километра годишно и това е възможно благодарение на огромната финансова подкрепа от Европейската комисия.

Днес метрото заема 34% от градския транспорт. В края на 2019-а и началото на 2020 г. се очаква да бъдат пуснати строящите се 12 километра с 12 метростанции и да бъдат свързани Околовръстният път при „Горна баня”, район "Овча купел", "Красно село" с центъра на града и с кв. "Хаджи Димитър".

В момента се подготвя продължението на третата линия в посока кв. "Левски" - още 3 километра, и в посока "Слатина" и "Цариградско шосе".

До момента около 340 000 души дневно използват метрото, като това помага да се спестяват около 75 000 тона вредни емисии годишно. С пускането на третата линия се очаква спестяване до около 90 000 тона.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.