Недоволните от пакета „Мобилност” готови да протестират в Брюксел и на други места в Европа

Наясно сме, че пакетът „Мобилност” е обмислен много добре от нашите западни партньори – Франция, Германия, Белгия, Холандия. Техният стремеж да фалират един добре работещ бизнес в страните от Източна Европа може и да успее в един момент”. Това каза в ефира на „Здравей, България” изпълнителният директор на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев.

ОБСЪЖДАНЕТО НА МЕРКИТЕ В КОМИСИЯТА ЗАПОЧВА В 17 ЧАСА БЪЛГАРСКО ВРЕМЕ. ИЗКАЗВАНИЯТА МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ НА ЖИВО ТУК

Той коментира още, че срещу мерките, познати като закона „Макрон”, ще трябва да се води много тежка битка. И подчерта, че българските превозвачи могат да разчитат на подкрепата на правителството ни. 

Гласуват пакета "Мобилност" в Комисията по транспорт към ЕП

Много малко обаче зависи от него и се надяваме да търсим партньори и съмишленици”, каза още Арабаджиев.

Той подчерта, че българските превозвачи са готови на протести в Брюксел и на други места в Европа, ако бъдат окончателно приети мерките от пакета „Мобилност”. Те предвиждат намаляване продължителността на командировките, пренощуване на шофьорите само в хотели и мотели и др. Според бизнеса подобни рестрикции биха довели до фалит на много фирми, и то само след няколко години.

Как живеят международните шофьори на камиони?

Предполагам, че проблемът няма да се реши до края на тази година. Обезпокоителното е, че разчитаме на политическо решение”, коментира Мадлен Кавръкова, юридически консултант на Съюза на превозвачите у нас.

Според нея текстовете са „дълбоко некоректни” и не се разглеждат основните аргументи на България. 

В същото време превозвачите се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, да инициират референдум за излизане на страната ни от Европейския съюз. 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.