Ще се затегне ли контролът във висшите училища?

Задава се реформа във висшето образование. Една от най-важните промени, които се планират, е моделът, по който се управляват университетите. Ще се затегне ли контролът във висшите училища?

Преди дни разследване на NOVA показа как се злоупотребява с парите за образование във Варненския техническия университет. Днес просветният министър призна, че близо месец във висшето училище тече одитна проверка.

„Отговорност носи този ,който управлява. Министърът няма особени правомощия по отношение на финансовото управление на висшите училища. Има една санкция - отнемане на акредитация, но това е крайна мярка”, обяснява министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Финансова проверка в ТУ-Варна

За да не се стигало до крайности и да е ясно, че всеки ректор ще отговаря за действията си в университета, от образователното министерство искат да промени модела на управление.

„Досегашният модел, при който ректорите са отговорни само към преподавателите, води до пречки за дългосрочното им развитие, а за финансовото им управление, до липса на корективи”, коментира още образователният министър.

Нуждата от реформа признава и ректора на най-голямото висше училище у нас - Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

РАЗСЛЕДВАНЕ: Харчат ли се пари за образование за съмнителни ремонти?

„Трябва да се помисли за структурата и управлението на висшите училища. Трябва да има по-строг контрол върху работата не само на ректорите, но и на самите висши училища”, коментира проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Една от идеите на министерството е ректорите да сключват договор с ведомството. В тях изрично ще е посочено как трябва да се развива университет.

„Има държави, в които ректорът директно се назначава. Има държави, в които освен ректор, се наема и мениджър. Трябва да се реши. А има и университети, които следват традицията от 700 години - да управляват всичко”, добавя проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Разследване в "Темата на NOVA": Злоупотреби с парите за образование?

Очаква се предложенията за промени в Закона за висшето образование да бъдат уточнени до есента.

„Да, лоши примери има, но те не трябва да градят лош имидж на  системата. Също така обаче не може да кажем, че няма какво да се прави. Имаме много работа”, обясни Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образование и наука.

От ведомството ще настояват и за реформа в акредитациията, тъй като оценката, която сега се прави, не била ефективна.

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.