Производители подозират, че промяна в закона се прави в полза на конкретни фирми

Съмнения за злоупотреби с училищната храна или по-точно - с плодовете и зеленчуците, които децата получават по схемата „Училищен плод”.

Част от производителите подозират, че промяна в закона се прави в полза на конкретни фирми.

БЕЗ ТЕЛЕФОН В ЧАС: Крайна ли е мярката?

Всяка година близо половин милион български ученици хапват витамини по схемата „Училищен плод”. Това са 3471 училища в цялата страна.

За да се хранят по-добре българчетата, Европа плаща 4 милиона лева годишно. Още толкова отделя държавата.

От тази година, българските власти променят правилата, за да дадат предимство на  производителите пред търговците на плодове.

От бранша обаче се оплакват, че вместо да изпишат вежди, властите вадят очи. Според тях - новите правила пораждат въпроси дали не са създадени, за да облагодетелстват конкретни хора.

ПРЕДИ ПЪРВИЯ ЗВЪНЕЦ: Ремонтират близо 400 училища (ВИДЕО)

Плодовете за децата станаха повод за спор при възрастните. В ябълка на раздора се превърнаха новите правила – и по-конкретно случаят с новорегистрирана производителка, която подала заявление да поеме доставката на плодове в 1118 училища. А притежава 180 декара земя. 

Чавдар Маринов представлява организация от 55 производители, които обработват 20 000 декара земя. Той изчислява, че земята на производителката би стигнала за 10% от заявените училища.

„Да, за момента заявявам, че мисля, че мога да се справя", коментира Милена Рашева.

През последните пет години, Милена прави доставки по схемата „Училищен плод”, само че като търговец. Щом правилата се променят в полза на производителите, решава също да се заеме със земеделие.

„Да си запазя бизнеса. И не мисля, че има някаква злоупотреба в това”, заявява Рашева.

Нови изисквания към храните в детските градини

„Тя няма как да ги произведе. И питаме – като няма как да ги произведе – откъде ще ги вземе?”, пита Чавдар Маринов.

 „Категорично казвам – в месеците септември, октомври и ноември, аз изкупувам българска продукция. Абсолютно гарантирам, че на децата ще предоставям както и досега качествени продукти”, заявява Рашева.

 „Към днешна дата, тази конкретна фирма не е одобрена за нито едно училище. Тепърва тя ще бъде проверена дали е реален земеделски производител, дали тези площи се обработват, дали от тях се произвежда продукция", заяви Слави Кралев от Министерството на земеделието, храните и горите.

 В новите правила пише, че една трета от доставките трябва да бъдат от български производители. Недоволните земеделци обаче настояват, когато доставчикът е производител, той да е длъжен да предлага само собствена продукция.

 „Въвеждането на изискване да са произведени от самия доставчик плодовете и зеленчуците, тази една трета, ще доведе до елиминиране от схемата на малките и средни производители”, коментира Кралев.  

Кого да изберат за доставките на училищния плод – това решават училищата. А контролът върху въпросния избор по правило е в ръцете на фонд „Земеделие”.

Вижте повече по темата в репортажа

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.