Протестиращи излязоха за трети пореден по улиците на Букурещ

Без сблъсъци и ексцесии премина поредният протест в съседна Румъния в неделя вечер. Протестиращи излязоха за трети пореден по улиците на Букурещ и други големи румънски градове с призиви за оставка на правителството. Около 10 000 са били протестиращите в столицата.

Втора вечер десетки хиляди протестираха в Букурещ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Те се обявяват срещу приетите наскоро закони, които според тях са прокарани в интерес на корумпирани политици.

КЪРВАВ ПРОТЕСТ В РУМЪНИЯ: Стотици ранени и десетки арестувани (ВИДЕО)

Този път обаче демонстрациите преминаха спокойно за разлика от първия ден, когато близо 500 души пострадаха при сблъсъци с полицията.

Основният въпрос, който вълнува Румъния, е кой е отговорен за насилието от петък вечер – жандармерията или протестиращите. Вече са издадени заповеди за арест на двама души – на 24 и 30 години. Според властите те са провокирали жандармерията, за да използва сълзотворен газ. За последните 24 часа са подадени общо 33 жалби срещу жандармерията. 

По време на протеста снощи е задържан и 18-годишен младеж, който беше разпознат от полицията като провокатор. Това доведе до ескалация на напрежението, а демонстрантите скочиха в негова защита.

Междувременно Брюксел реагира за първи път след насилието в центъра на Букурещ. Еврокомисарят по правосъдието призова управляващите да преразгледат реформата на съдебната система.

За тази вечер също са планирани протести. Дали ще бъдат многобройни, или ще продължават да стихнат - тепърва ще стане ясно.

„Това, което искат хората, очевидно е постижимо, но поискаха и неща, които няма как да станат. Например, парламент от 300 депутати, от които 100 да се избират от чужбина. Това е невъзможно. Някой път има и неразумни искания”, каза в „Здравей, България” математикът проф. Михаил Константинов.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.