60 хиляди души излязоха по улиците, за да поискат оставката на правителството

Кървав протест в Букурещ. Близо 500 ранени демонстранти при снощното недоволство на румънски гастарбайтери в центъра на столицата. Протестът беше окървавен и от жандармеристи, и от провокатори сред хората. 

Президентът заплаши да се намеси на страната на протестиращите. 

Мястото на сблъсъците беше площад "Виктория" в румънската столица. Хората, работещи зад граница, поискаха по-лоялно отношение от страна на управляващите. Тяхната демонстрация обаче завърши с насилие. 

След размириците от петък, в събота по обяд на мястото имаше около 100 души, които протестираха мирно. Привечер обаче демонстрантите отново започнаха да се събират, съобщи специалният пратеник на NOVA Мартин Георгиев.  

 

Мащабен протест и сблъсъци в Букурещ, има ранени и арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

СНИМКИ ОТ БЕЗРЕДИЦИТЕ ВИЖТЕ ТУК 

Настояването на протестиращите е правителството, начело на което е първата жена-премиер в Румъния Виорика Данчила, да подаде оставка. Недоволстващите искат също лидерът на управляващите социалдемократи Ливиу Драгня да се оттегли от поста председател на долната камара в парламента, където лансира промени в съдебната система.

Опитите за провокация от 50-тина футболни фенове към жандармерията, охраняваща протеста, се оказаха безуспешни... до полунощ. Тогава избухнаха кървавите сблъсъци. Жандармерията започна да гони хората и да ги изтласква със сила и сълзотворен газ. Започнаха масови арести, а кадри запечатаха и насилие върху демонстранти.  

Повечето хора недоумяваха, защо жандармерията е атакувала протеста, но бяха единодушни, че е имало провокатори и от двете страни.

Равносметката от кървавият протест – десетки протестиращи и жандармеристи са ранени, а румънците не мислят да спират с недоволството на площад "Виктория" в Букурещ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.